Baba-Apa – közösség és shop

Semmi sem baba téma…

Baba-Apa Facebook-csoport: csoportszabályzat

A Baba-Apa Facebook-csoport csoportszabályzata.

A Baba-Apa Facebook-csoport a Baba-Apa közösség (baba-apa.hu) egyik hivatalos közösségi média felülete.

Azzal, hogy a tagsági kérdéseknél a szabályzatra vonatkozó kérdések megismerése és elfogadása kapcsán „oké”-t írtál, az alábbiakat ismerted meg és fogadtad el magadra kötelezőnek a Baba-Apa csoportba való belépéskor.

A szabályzat okkal hosszú: az évek során sok mindent láttunk már, és sok mindent nem szeretnénk többet látni. Így hát legalább egyszer, a „megismerkedésünk” elején hadd írjunk róla.

Rögtön az elejére egy fontos megjegyzés:

Kedves Anyukák!
Köszönjük az érdeklődést, örömmel vesszük! A Facebook-csoportban szeretnénk, hogy – amennyire lehet -, az apák és leendő apák egymás között maradhassanak. E mellett szeretettel látunk benneteket a YouTube-csatornán, a TikTokon és a Baba-Apa shopban is!

Köszönjük a megértést!

A Baba-Apa Facebook-csoport története

A Baba-Apa Facebook-csoport 2015-ös létrehozásakor még nem igazán volt apukák vagy leendő apák számára olyan közösségi média-csoport, ahol meg tudták osztani egymással a tapasztalataikat, ahol kérdéseket tudtak feltenni egymásnak, tabuk nélkül.
A csoport alapítóinak akkori célja ezt volt hivatott orvosolni, továbbá az apák egymást segítését szerették volna megkönnyíteni.

„… az apukák is ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a kisbabák életében, mint az édesanyák.”

És persze a nagyobb gyerekek életében is. 🙂

A csoport növekvő népszerűsége mellett a taglétszám is megnőtt és az admin csapat is bővült. Majd 2018-tól megújult admin-csapattal léptünk arra az útra, ami a mai Baba-Apa csoport alapját adja. 🙂

A Baba-Apa csoport tagjai

Csak szubjektív megítélésünk szerinti életszerű, valós profillal bíró tagot veszünk fel. S bár a megnövekedett jelentkezőszám miatt a taggá válási kritáriumok közül ezen némileg lazítottunk, de utólag, szúrópróbaszerűen bárki fennakadhat a moderáción.

Közös (pl. férj és feleség egyben) profilt nem engedünk be.

Jó tudni! Ha a csoportból posztot osztotok meg az anyukákkal, azt gyakran úgy látjuk, hogy meghívtátok őket a csoportba. Ez pedig azt sugallja, hogy nem vettétek figyelembe a csoportszabályokat.

A Baba-Apa Facebook-csoport tematikája, csoportkultúra

A Baba-Apa csoport a közösség adminjainak és moderátorainak szubjektív értékrendjei mentén működő csoport. Egyesek szerint a Facebook egyik legjobban moderált és kézbentartottabb csoportja. Mi tagadás: sok munkánk van ezzel, ezért kérünk mindenkit, hogy csak akkor kérjetek tagságot, ha ez számotokra is elfogadható.

A csoport tematikája nem kizárólag a hasfájás-fogzás-játszótér háromszögben mozog! A cél egy jó fej KÖZÖSSÉG kialakítása, melyben megférnek a legkülönbözőbb témák, az autóvásárlástól a szabadidős programokig, a kirándulástól a „milyen fúrót vegyek?”-kérdésen át az oktatásig, mint ahogyan a szex, a politika, a házasság és lényegében bármilyen más téma is.

Mindez természetesen magával hozza, hogy lesznek nézeteltérések, viták. Ami nem baj, sőt! Kifejezett célunk az érdemi, intelligens és kulturált vitáknak helytadni. A közbeszédben sajnos megszokottá vált kocsmaszintű vitakultúrát ugyanakkor üldözzük.

Ezért kérünk mindenkit, hogy maradjunk az érdemi disputa szintjén, és ne menjünk át veszekedésbe vagy személyeskedésbe, egymás bántásába.

Valószínűleg ez a csoportszabály legfontosabb pontja, amivel kapcsolatban bővebb infót >belépés után!< ITT és ITT találsz – mindenképp olvasd el, ismertnek és elfogadottnak vesszük!

A csoportdinamika és az érdemi kommunikáció érdekében a szélsőséges megnyilvánulásokat tehát nem tűrjük.

Csoportszabályok, moderációs elvek

A csoport NEM egy adok veszek csoport. Ha lenne valamid eladó, legfeljebb egy rövid mondatban írhatod le, pl. így:

„Ha érdekel valakit egy használt XY, írjon rám.”

Vagy így:

„Van egy eladó „új állapotú”/”használt”/”enyhén sérült” „márka” „típus” etetőszékem. Képekért, árért írj privátban.”

Fotót és árat tehát ne adj hozzá!

Játékokra invitálást, szavazáskéréseket EBBEN a posztban kérhettek. Minden más módja moderációval jár.

Kérdőívet és hasonlókat, valamint reklámot/hirdetést csak Admin/Moderátor engedélyével lehet posztolni! Az ehhez hasonló posztok figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek és moderációval járnak. Hirdetésekről és más, reklámcélú megjelenésekről bővebb infó ITT.

Posztot törölni tilos! Úgy posztolj, hogy azt utólag is vállalni tudd. Úgy ossz meg képeket, hogy ne bánd meg! Ennek a szabálynak az az oka, hogy minden új (és persze régi) apuka is megtalálhassa majd a kérdéseire a választ, válaszokat. Így lesz idővel a csoport egy hatalmas „dad knowledge pool”, azaz „apás tudásbázis”. Vagy, ahogy már most is gyakran hivtkoznak a csoportra a tagok: „kollektív tudat”. Amire pedig kifejezetten büszkék vagyunk – de szükség is van rá!

Ne osszatok meg álláshirdetést a csoportban! Ellenben, ha valaki elvesztette az állását, kérhet segítséget – a segítségkérő poszt alá pedig, válaszként, kommentként tegyétek be nyugodtan az ajánlataitokat.

Covid-oltásokkal kapcsolatban úgy döntöttünk, hogy a rengeteg álhír és fals információ továbbterjedését megakadályozzunk, ezt a témát teljeskörűen tiltjuk a csoportban. A még megtalálható vontkozó posztok a jelen szabály előtt kerültek a csoportba.

Anonim posztolásra nincs lehetőség.

Ha bejegyzést írtok, különösen, ha megosztotok valamit, írjatok hozzá szöveget, véleményt, kommentárt, valamilyen releváns kiegészítést, amiért érdekesnek találjátok! Ellenkező esetben az adminisztrációs asszisztens még azelőtt kimoderálja a posztot, hogy kikerült volna.

A Baba-Apa Facebook-csoport tartalmai

A csoportból való tartalom kiviteléért azonnali bannolás jár, ha kiderül (gyakran ki szokott). Kérlek, be se hozzatok máshonnan tartalmat: ne legyen kettős mérce.

Ha valahol láttok citálásra érdemes tartalmat, gépeljétek le, vagy legyen legalább a kép megszerkesztve úgy, hogy semmi és senki ne legyen felismerhető rajta, kivéve az írás. Ergo, dolgozzatok meg vele, és adjátok hozzá a saját, lehetőleg építő gondolataitokat. De bárhogyan is: a valakin való gúnyolodás nem lehet cél, még ha szuper, szerkesztett is a megosztandó tartalom: ez alapvetően ütközik a csoportunk normáival.

A csoportba(n) való posztolással és/vagy kommenteléssel minden csoporttag tudomásul veszi, hogy az általa megosztott tartalmakat vagy információkat a baba-apa.hu üzemeltetője felhasználhatja.

Csoportszabály frissítés

2023. április 7.

A csoportban megesett visszaélésekből kifolyólag, a csoporttagok lehetséges védelme és persze az admin munka könnyítése-hatékonyítása végett, az alébbi témák kapcsán azonnali hatállyal az alábbi szabályzat lép életbe – köszönjük a türelmet:

1. Pénzt kérni TILOS – majdnem BÁRMIRE is!

Akár, ha ezer forint kellene, akár, ha százmillió, akár, ha magadnak kéred direkt, akár, ha hivatalos szervezeten keresztül, legyen az civil alapítvány vagy 1%-ok: aki ilyet tesz ki engedély nélkül, azonnali és visszavonhatatlan, az összes lehetséges univerzumban az örökkévalóságig érvényes kitiltást kap a csoportból. (Csak félig vicc.)

Engedélyt pedig ne kérjetek, mert 99,999%, hogy nem fogunk adni. Akkor sem, ha a világ legönzetlenebb, legjobb, legértékesebb, leg-leg-leg… dolgáról van szó. Jó eséllyel már mindent láttunk, és nem, nem akarunk a FB-csoporton keresztül adakozni és jótékonykodni, azt mind magán úton megoldjuk, ahogy szeretnénk. Vagy a Baba-Apa csoport társadalmi szerepvállalásai által.

Ha hajlandó vagy fizetett hirdetés keretein belül reklámozni valamilyen ügyed, vedd fel velünk a kapcsolatot, és egyeztetünk.

KIVÉTEL

Beteg gyerek esetén, beteg gyereknek gyűjtés esetén, véradás és hasonlók kapcsán: ha anélkül rakod ki, hogy valamelyik admin vagy moderátor leokézta volna privátban, szintén azonnali kitiltást kapsz.

A leokézáshoz ráírsz valamelyik (csak az egyik!) moderátorra, és megvárod, amíg válaszol.

Ha 5 napon belül nem válaszol, akkor írhatsz másnak is. Ha többnek írsz egyszerre, akkor a válasz automatikusan elutasítás.

Ugyanakkor: ha a fentiek szerint jársz el, kapHATsz, jó eséllyelkapni fogsz engedélyt a posztolásra.

2. Tárgyak

Ha bármire szükséged van, irányított véradástól a pelenkáig, babakocsitól a gyerekruhákig, gyógyszerre vagy tápszerre, vagy azért, mert hiánycikk, vagy mert pénzszűkében vagy: ha anélkül rakod ki, hogy valamelyik admin vagy moderátor leokézta volna előzetesen privátban, szintén azonnali kitiltást kapsz.

A leokézáshoz ráírsz valamelyik (csak az egyik!) moderátorra, és megvárod, amíg válaszol.

Ha 5 napon belül nem válaszol, akkor írhatsz másnak is. Ha többnek írsz egyszerre, akkor a válasz automatikusan elutasítás.

Ugyanakkor: ha a fentiek szerint jársz el, kapHATsz engedélyt a posztolásra.
Talán ez az egyik legnehezebben érthető szabály, mégis: rossz tapasztalatok végett, továbbá a következetesség-, illetve a csoporttagok biztonsága érdekében be kellett ezt vezetnünk.

3. Aláírások, támogatások:

Országos ügyekről ESETLEG lehet szó, de ezek is kizárólag jóváhagyás után mehetnek a 2. és 3. pontok szerint – lsd. jóvá kell hagyni. Egyebekben a kicsi, helyi érdekű ügyekkel nem szeretnénk eltelíteni a csoportot.

Viszont, van egy ilyen szavazás kérő posztunk: https://www.facebook.com/groups/babapapa/posts/1737034046391117

Ide minden további nélkül lehet betenni kommenteket.

4. Akciók, kuponok, tanácskérés

Ha van valahol akció, kérjük, hogy fotó és link nélkül tegyétek be, ha csak egy mód van rá – ezzel is kerülve a felesleges reklámozást.

Ha van egy kuponod, amit megosztanál: oké, de ez ne legyen kereskedelmi célú és mennyiségű, és a legkevesebb reklámszöveg mellett oszd meg.

Tanácsot kérsz egy babakocsiról vagy gyerekülésről? Lehetőleg a bolt linkje és termékfotók nélkül oszd meg, hogy ne legyen reklámszagú.

5. Ismétlődő posztok

Ha egy adott poszt, téma, akció, vagy vicces(nek gondolt) „bármi” ismétlődik, vagy kezd elharapózni, akkor azt előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük. A megosztó, hergelő, öncélú posztolókat némítjuk, szükség esetén kizárjuk.

És akkor néhány ismétlés a csoportszabályzatot illetően, valamint néhány gondolat, amit érdemes szem előtt tartani a csoporttagoknak.

6. Felajánlások, „átadnám”, apróhirdetés

Akinek van valamije, amire nincs szüksége, és felajánlhatja. Játék, bútor, toronyóra lánncal… mindegy. (Kivéve a FB saját szabályzatába ütköző dolgok, pl fegyver vagy élő állat.) A posztban mindig legyen feltüntetve, hogy „ingyenes”. Ha ez nincs benne, nem tudjuk, és automatikusan apróhirdetésnek minősül. Szintén, ha csak egy tábla csokit kérsz cserébe a gyereknek, vagy egy darab kockacukrot: ez nem felajánlás, hanem csere vagy barter, illetve „cserekereskedelem”, ergo apróhirdetés, ergo nem jöhet. Első alkalommal felfüggesztés, majd kizárás jár érte – ahogyan eddig is.

Apróhirdetés az alábbi MINTA hirdetés alapján mehet:

Van egy eladó „új állapotú”/”használt”/”enyhén sérült” „márka” „típus” etetőszékem. Képekért, árért írj privátban.

Magyarázat: az idézőjelben lévő tulajdonságok szabadon megválaszthatóak. Vegyük észre a túltolt marketing duma hiányát, ahogyan a fotók, árak és linkek hiányát is: ezek nem lehetnek!

7. Munka keresés vs. álláshirdetés

Ahogyan eddig is: cégek és vállalkozók nem oszthatnak meg álláshirdetést. Erre fizetett hirdetés keretein belül van lehetőség, ahogy több, más állásportálon is. Ellenben, ha valaki munkát keres, annak örömmel helyt adunk, és ezen posztok alá be is lehet linkelni vagy kommentelni céges ajánlatokat is, minden további nélkül.

Hasonló módon kerülnek elbírálásra a szolgáltatások is: építkezési területtől kezdve a coach-okig, lakáskiadástól a pénzügyekig.

8. Ha valami nem idevaló:

Először is, ha szerinted valami nem idevaló, olvasd el a csoportszabályzatot! Abból jó eséllyel ki fog derülni, hogy az adott poszt idevaló-e vagy nem. (Jó eséllyel idevaló, csak mondom.) Ha valami nem tetszik, a legegyszerűbb, ha továbbgörgetsz.
Ha pedig valami szerinted nem felel meg a csoportszabályoknak: jelentsd az adminoknak! Egyébként csak a duzzogás és puffogás megy, amiből gyakran semmit nem látunk, vagy nem jelent semmit.

(Ha jelentesz valamit, és nem történik semmi: ne feledd, 16k+ tagunk van. Ha valamit 100-an jelentenek is, az is alig több, mint a csoporttagok 0,5%-a. Nota bene: soha, semmire nem jött még 50-nél több jelentés. Ettől függetlenül figyeljük az adminisztrációs eszközöket, és amint tudunk reagálunk, a csoportszabályoknak megfelelően.)

9. Színvonal

Külön kiemelném, sokadszor, hogy kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a csoport színvonalának szinten tartására. Próbáljuk megteremteni a vitakultúrát, mindezt egy kocsmai, „proli” szintél magasabb színvonalon, de mindezt úgy, hogy próbálunk helyet és teret adni a Goethe-, Cicero-, Shakespeare-, és más nagyok, továbbá a klasszikus és modern tudományok rajongói mellett azoknak is, akik szeretik a mémeket, és akik nem csak informálódni járnak a csoportba, hanem kikapcsolódni, röhögni is.

Épp ezért, ebbe a csoportba nem fér bele az, ami a csoportok nagy részébe belefér. Nem személyeskedünk, nem bántunk senkit, akkor sem, ha nem értünk vele egyet, akkor se, ha épp valami iszonyatos nagy butaságot mondott, és kiemelve: akkor sem, ha ő kezdte. Ha hasonlót láttok: jelentsétek kérlek!

Egyúttal, nem tiltjuk a vicces képeket továbbra sem, akkor sem, ha „proli humor”. Amíg a posztok jelentős része amúgy sem komoly, kulturális vagy tudományos vonalon mozog – és ez nem is kifejezett célja a csoportnak-, fel sem merül, hogy hasonlóak ne férnének meg a csoportban.

Ezek a fő irányvonalak. Egyedi esetekben a moderátorok és adminok hozhatnak egyedi, és minden esetben szubjektív döntést!

10. Moderációs elvek

Remélem senki nem most látja először: a csoport moderációja nem demokratikus, ugyanakkor elfogadó, liberális értékrendek mentén történik. Kifejezetten kerülendő a gyűlölködés, a mocskolódás, a rasszizmus, és általában a kisebbségek bántása. Véleményt lehet mondani – kivéve a nagyon szélsőségeseket, mert azokat prompt elimináljuk, szubjektív döntésünk alapján -, de maradj tisztelettudó, tárgyilagos, és lehetőleg „európai”.

11. „Kék elefánt, rózsaszín elefánt” – és ezek változatai

Van eset, amikor a jól ismert „önvállveregetős” ikonnak lehetne létjogosultsága. Ám sajnos olyan esetekben is elkezdték sokan használni, ami kontraproduktív a csoport céljaira, mivel pl. az apai érzésüket pillanatnyilag intenzíven megélő posztok alatt kifejezetten elbátortalanítóan hat. Vagy, amikor valaki valamilyen sikerét szeretné megosztani. Ezért ennek a használatát visszavonásig nem támogatjuk. Némítás, majd kizárás jár érte. Akkor is, ha lenne létjogosultsága, hogy kevesebb mérlegelendő helyzet maradjon. Ha valaki szeretné, szavakkal leírhatja, ha szerinte a másik épp vagánykodik vagy túlzóan büszkélkedik.

12. Panaszok

Mielőtt panaszposztot, panaszüzenetet vagy panaszkommentet írsz: gondold át, hogy te eddig mit tettél bele a csoport közös kosarába!

Hányszor adtál segítséget, hány érdekes vagy értékes posztot írtál, milyen tartalmakat osztasz meg és ezekre milyen reakciók jönnek? Ha úgy érzed, hogy sokat teszel a közösségért, és sérelem ér: ne tartsd vissza! Ha azonban felmerül benned, hogy csak egy kicsit is aránytalanul többet veszel ki a közösből, a csoport erejéből több előnyöd származik/zott, mint amit te tettél hozzá, inkább nyeld le, és ne generálj felesleges feszültséget. Ezzel benned marad a tüske, de sok más életét megkönnyíted.

Végül, annyit még, hogy ha a FB általános szabályaiba ütköző posztot teszel ki, azt a saját felelősségedre teszed.

#apafőz

2024. január 26.

Az #apafőz hashtag alatt csak olyat posztoljatok, ahol kellően részletes, érthető elkészítési leírást ÉS receptet (hozzávalók listája a szükséges mennyiségekkel) is közzétesztek. További infók erről a témáról belépést követően ITT.

Tudjuk, hogy sok a szabály, de ezek az alapjai annak, ami miatt sokan gyakran hivatkoztok a csoportra így: #legjobbcsoport vagy #legfaszábbcsoport.

Egyúttal szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki így vagy úgy, néha elrettentő-, 🙂 de jellemzően követendő példaként kommentelte és kommenteli a posztokat! Külön köszönjük azoknak, akik privát vagy publikus módon, de kifejtették véleményüket a csoportszabályok vonatkozásában. Kaptunk jó ötleteket és visszajelzéseket! Továbbra is várjuk gondolataitokat, visszajelzéseiteket – és mint mindig, javaslataitokat is!

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Megnézed a Baba-Apa shopot?