A pesztós rukkolás rántotta a Baba-Apa csoportban futó #apafőz témájára készült. Ennek a receptgyűjteménynek a célja, hogy a kezdő, rutintalan szakácsoknak egyszerűen elkészíthető, könnyű recepteket gyűjtsünk. Valamint, hogy segítsük egymást ötletekhez jutni, amikor az utódok már kezdik unni ugyanannak a kajának a hatszázhuszkettedik verzióját.
Ez az étel egyúttal kicsit a kísérletezések terepe is. Hiszen sokféle színt, textúrát és ízt sorakoztat fel. A tojás lágy, krémes, a szalonna roppanós, de legalábbis kemény, a rukkola fonnyadtabb, a paradicsom szaftos, leves… a pesztó pedig egy olajos, intenzív íz- és illatbomba, szóval … nem biztos, hogy minden gyerek azonnal nyitni fog rá.
Viszont, legalább végre lesz egy olyan „maradék”, amiből kevés fogyott, és még rendes kaja állaga-kinézete lesz, amit mi, apák megehetünk. Yesss!
Lássuk hát!
De előbb: ha igazán autentikusan akarsz #apafőz -ni, készítsd az ételt Baba-Apa kötényben! 🙂 ITT vásárolhatod meg.
Pesztós rukkolás rántotta – hozzávalók
Egy felnőtt adaghoz:
3 db tojás
1 evőkanál olívaolaj
50 g (egy maréknyi) friss rukkola
10 dkg húsos szalonna (vagy feketeerdei sonka, vagy színhús sonka)
2-3 evőkanál zöld pesztó
1 kis fej vöröshagyma (vagy fél fej normál méretű)
3 gerezd fokhagyma
6 datolya vagy cherry paradicsom (vagy 2 normál)
50 g reszelt parmezán sajt (kihagyható, vagy lehet másmilyen sajt is)
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Őrölt édes nemes paprika a díszítéshez
Pesztós rukkolás rántotta – elkészítés
1. Előkészületek
Tisztítsd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
A szalonnát vékony, könnyen ropogósra sülő szeletkékre vágd fel.
A paradicsomot mosd meg, majd kockázd fel, vagy kisebb paradicsomok esetén elég félbe vágni.
A rukkolát alaposan öblítsd le hideg vízzel, majd csepegtesd le (kivéve, ha nem mosottan, konyhakészen veszed: akkor ne csináld meg még egyszer) 🙂
A tojásokat mosd meg.
2. Szalonna pirítása
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
Rakd bele a szalonnát, hogy a rajta kévő zsír kisüljön, illetve, hogy a húsos része keményre, ropogósra süljön.
Ha kész, vedd ki egy külön tányérkára, és jöhetnek a hagymák.
3. Hagyma és fokhagyma pirítása, paradicsom
A serpenyőben lévő húsos, pörzsanyagos zsírba ha kell, tegyél még egy pici olajat, majd hevítsd fel a zsiradékot, közepes-magas lángon.
Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pirítsd aranybarnára. Ez kb. 5 perc, csak folyamatosan kavargasd, hogy ne égjen meg.
Ha kész, tedd bele az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig, amíg illatos nem lesz. Egyúttal dobd rá a paradicsomot is, hogy lassan elkezdje kiengedni a levét.
4. Pesztó és rukkola, megint szalonna
Amikor a hagymák elkészülnek, a paradicsomból felszabaduló lé – folyamatoskeverés mellett – már nem engedi, hogy odasüljenek, így nyugodtan a serpenyőben maradhat, amíg a pesto is át nem forrósodik.
A pesztóval alaposan elkevert hagymára vesd rá a rukkolát, hogy egy kicsit megfonnyadjon a hőtől.
Amint elkezd fonnyadni, tedd vissza a serpenyőbe a már kész, és ezidáig már kihűlt szalonnát.
5. Tojások
A megmosott héjú tojásokat törd fel és üsd a serpenyőben lévő zöldséges szalonnás keverékre.
Ízlés szerint ízesítheted sóval és borssal, de „elbír” további zöldfűszereket is.
6. Rántotta készítése
Egy spatulával vagy valamilyen kavarásra alkalmas konyhai eszközzel folyamatosan kevergetve süsd össze a tojásokat a zöldségekkel, amíg majdnem teljesen meg nem szilárdulnak.
7. Parmezán hozzáadása
Vedd le a serpenyőt a tűzről, hogy a maradék hőn megsülhessen. Ha szereted a rukkolát, ilyenkor még lehet hozzákeverni, és frissebb, ropogósabb marad.
Szórd meg a reszelt parmezán sajttal, és keverd össze, amíg a sajt megolvad és össze nem áll a rántotta.
8. Tálalás
A pesztós rukkolás rántotta frissen, melegen tálalva az igazi.
Ízlés szerint kenyérrel vagy pirítóssal kínálhatod, dekorációkáént őrölt piros paprikát is szórhatsz rá.
Tippek
Ha szereted a csípős ízeket, adj egy kis aprított chili paprikát a hagymával együtt a serpenyőbe. De a paradicsom mellé szeletelt hegyes erőspaprikát is tehetsz.
Só helyett használhatsz füstölt sót, mely illatában és ízében is pluszt ad az ételhez. (A folyékony füsttel óvatosan: intenzívebb, mint a füstölt só, és könnyű „túllöttyinteni”.)
A rukkolát más zöldsalátával, például spenóttal is helyettesítheted.
Kenyér helyett kínálj friss jégsalátát, így nullára tudod csökkenteni a finomított szénhidrátbevitelt.
Parmezán helyett bármilyen sajtot használhatsz.
Több vöröshagymával készítve édesebb lehet, így több sóval is számolhatsz.
Ez a pesztós rukkolás rántotta gazdagon egy ízletes és tápláló reggeli vagy könnyű ebéd lehet. Egyszerű elkészíteni és garantáltan elnyeri mindenki tetszését – pláne azokét, akik szereik 🙂
Ha szeretnél olcsón telefonálni, nézd meg ezt az oldalt:
Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k adatait a böngésző tárolja, és olyan funkciókat lát el, mint például felismeri Téged, amikor visszatérsz weboldalunkra, és segít csapatunknak megérteni, hogy a webhely mely részeit találja a legérdekesebbnek és leghasznosabbnak.
A Szükséges cookie-kat mindig engedélyezni kell, hogy el tudjuk menteni a cookie-beállításokat.
Ha ezt a cooki-t nem engedélyezed, minden alkalommal, amikor az oldalra jössz, mindig újra rendelkezned kell a cokkie-beállításokról.
Más szolgáltatók cookie-jai
Az oldalon használjuk a Google Search Console kódját, hogy oldalunkat és aloldalainkat a keresőoldalak megtalálhassak, beindexelhessék, és, hogy azok a találati listákon megjelenhessenek.
Kérjük, először engedélyezd a szükséges sütiket, hogy el tudjuk menteni beállításaid!