Baba-Apa – közösség és shop

Semmi sem baba téma…

#apafőz - pesztós rukkolás rántotta gazdagon füstölt sóval - baba-apa

Pesztós rukkolás rántotta – #apafőz

A pesztós rukkolás rántotta a Baba-Apa csoportban futó #apafőz témájára készült. Ennek a receptgyűjteménynek a célja, hogy a kezdő, rutintalan szakácsoknak egyszerűen elkészíthető, könnyű recepteket gyűjtsünk. Valamint, hogy segítsük egymást ötletekhez jutni, amikor az utódok már kezdik unni ugyanannak a kajának a hatszázhuszkettedik verzióját.

Ez az étel egyúttal kicsit a kísérletezések terepe is. Hiszen sokféle színt, textúrát és ízt sorakoztat fel. A tojás lágy, krémes, a szalonna roppanós, de legalábbis kemény, a rukkola fonnyadtabb, a paradicsom szaftos, leves… a pesztó pedig egy olajos, intenzív íz- és illatbomba, szóval … nem biztos, hogy minden gyerek azonnal nyitni fog rá.

Viszont, legalább végre lesz egy olyan „maradék”, amiből kevés fogyott, és még rendes kaja állaga-kinézete lesz, amit mi, apák megehetünk. Yesss!

Lássuk hát!

De előbb: ha igazán autentikusan akarsz #apafőz -ni, készítsd az ételt Baba-Apa kötényben! 🙂 ITT vásárolhatod meg.

Baba-Apa shop: #apafőz konyhai kötény

Pesztós rukkolás rántotta – hozzávalók

Egy felnőtt adaghoz:

  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 g (egy maréknyi) friss rukkola
  • 10 dkg húsos szalonna (vagy feketeerdei sonka, vagy színhús sonka)
  • 2-3 evőkanál zöld pesztó
  • 1 kis fej vöröshagyma (vagy fél fej normál méretű)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 datolya vagy cherry paradicsom (vagy 2 normál)
  • 50 g reszelt parmezán sajt (kihagyható, vagy lehet másmilyen sajt is)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Őrölt édes nemes paprika a díszítéshez

Pesztós rukkolás rántotta – elkészítés

1. Előkészületek

  • Tisztítsd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
  • A szalonnát vékony, könnyen ropogósra sülő szeletkékre vágd fel.
  • A paradicsomot mosd meg, majd kockázd fel, vagy kisebb paradicsomok esetén elég félbe vágni.
  • A rukkolát alaposan öblítsd le hideg vízzel, majd csepegtesd le (kivéve, ha nem mosottan, konyhakészen veszed: akkor ne csináld meg még egyszer) 🙂
  • A tojásokat mosd meg.

2. Szalonna pirítása

  • Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
  • Rakd bele a szalonnát, hogy a rajta kévő zsír kisüljön, illetve, hogy a húsos része keményre, ropogósra süljön.
  • Ha kész, vedd ki egy külön tányérkára, és jöhetnek a hagymák.

3. Hagyma és fokhagyma pirítása, paradicsom

  • A serpenyőben lévő húsos, pörzsanyagos zsírba ha kell, tegyél még egy pici olajat, majd hevítsd fel a zsiradékot, közepes-magas lángon.
  • Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pirítsd aranybarnára. Ez kb. 5 perc, csak folyamatosan kavargasd, hogy ne égjen meg.
  • Ha kész, tedd bele az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig, amíg illatos nem lesz. Egyúttal dobd rá a paradicsomot is, hogy lassan elkezdje kiengedni a levét.
#apafőz - pesztós rukkolás rántotta gazdagon dinsztelés - baba-apa

4. Pesztó és rukkola, megint szalonna

  • Amikor a hagymák elkészülnek, a paradicsomból felszabaduló lé – folyamatoskeverés mellett – már nem engedi, hogy odasüljenek, így nyugodtan a serpenyőben maradhat, amíg a pesto is át nem forrósodik.
  • A pesztóval alaposan elkevert hagymára vesd rá a rukkolát, hogy egy kicsit megfonnyadjon a hőtől.
  • Amint elkezd fonnyadni, tedd vissza a serpenyőbe a már kész, és ezidáig már kihűlt szalonnát.

5. Tojások

  • A megmosott héjú tojásokat törd fel és üsd a serpenyőben lévő zöldséges szalonnás keverékre.
  • Ízlés szerint ízesítheted sóval és borssal, de „elbír” további zöldfűszereket is.
#apafőz - pesztós rukkolás rántotta gazdagon tojások a serpenyőben - baba-apa

6. Rántotta készítése

  • Egy spatulával vagy valamilyen kavarásra alkalmas konyhai eszközzel folyamatosan kevergetve süsd össze a tojásokat a zöldségekkel, amíg majdnem teljesen meg nem szilárdulnak.

7. Parmezán hozzáadása

  • Vedd le a serpenyőt a tűzről, hogy a maradék hőn megsülhessen. Ha szereted a rukkolát, ilyenkor még lehet hozzákeverni, és frissebb, ropogósabb marad.
  • Szórd meg a reszelt parmezán sajttal, és keverd össze, amíg a sajt megolvad és össze nem áll a rántotta.

8. Tálalás

  • A pesztós rukkolás rántotta frissen, melegen tálalva az igazi.
  • Ízlés szerint kenyérrel vagy pirítóssal kínálhatod, dekorációkáént őrölt piros paprikát is szórhatsz rá.
#apafőz - pesztós rukkolás rántotta gazdagon tálalva - baba-apa

Tippek

  • Ha szereted a csípős ízeket, adj egy kis aprított chili paprikát a hagymával együtt a serpenyőbe. De a paradicsom mellé szeletelt hegyes erőspaprikát is tehetsz.
  • Só helyett használhatsz füstölt sót, mely illatában és ízében is pluszt ad az ételhez. (A folyékony füsttel óvatosan: intenzívebb, mint a füstölt só, és könnyű „túllöttyinteni”.)
  • A rukkolát más zöldsalátával, például spenóttal is helyettesítheted.
  • Kenyér helyett kínálj friss jégsalátát, így nullára tudod csökkenteni a finomított szénhidrátbevitelt.
  • Parmezán helyett bármilyen sajtot használhatsz.
  • Több vöröshagymával készítve édesebb lehet, így több sóval is számolhatsz.

Ez a pesztós rukkolás rántotta gazdagon egy ízletes és tápláló reggeli vagy könnyű ebéd lehet. Egyszerű elkészíteni és garantáltan elnyeri mindenki tetszését – pláne azokét, akik szereik 🙂

Ha szeretnél olcsón telefonálni, nézd meg ezt az oldalt:

Ha a Baba-Apa shopt érdekel, kattints ide: