Jelenleg üres a kosarad.

Pesztós rukkolás rántotta – #apafőz
—
by
A pesztós rukkolás rántotta a Baba-Apa csoportban futó #apafőz témájára készült. Ennek a receptgyűjteménynek a célja, hogy a kezdő, rutintalan szakácsoknak egyszerűen elkészíthető, könnyű recepteket gyűjtsünk. Valamint, hogy segítsük egymást ötletekhez jutni, amikor az utódok már kezdik unni ugyanannak a kajának a hatszázhuszkettedik verzióját.
Ez az étel egyúttal kicsit a kísérletezések terepe is. Hiszen sokféle színt, textúrát és ízt sorakoztat fel. A tojás lágy, krémes, a szalonna roppanós, de legalábbis kemény, a rukkola fonnyadtabb, a paradicsom szaftos, leves… a pesztó pedig egy olajos, intenzív íz- és illatbomba, szóval … nem biztos, hogy minden gyerek azonnal nyitni fog rá.
Viszont, legalább végre lesz egy olyan „maradék”, amiből kevés fogyott, és még rendes kaja állaga-kinézete lesz, amit mi, apák megehetünk. Yesss!
Lássuk hát!
De előbb: ha igazán autentikusan akarsz #apafőz -ni, készítsd az ételt Baba-Apa kötényben! 🙂 ITT vásárolhatod meg.

Pesztós rukkolás rántotta – hozzávalók
Egy felnőtt adaghoz:
- 3 db tojás
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 g (egy maréknyi) friss rukkola
- 10 dkg húsos szalonna (vagy feketeerdei sonka, vagy színhús sonka)
- 2-3 evőkanál zöld pesztó
- 1 kis fej vöröshagyma (vagy fél fej normál méretű)
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 datolya vagy cherry paradicsom (vagy 2 normál)
- 50 g reszelt parmezán sajt (kihagyható, vagy lehet másmilyen sajt is)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Őrölt édes nemes paprika a díszítéshez
Pesztós rukkolás rántotta – elkészítés
1. Előkészületek
- Tisztítsd meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
- A szalonnát vékony, könnyen ropogósra sülő szeletkékre vágd fel.
- A paradicsomot mosd meg, majd kockázd fel, vagy kisebb paradicsomok esetén elég félbe vágni.
- A rukkolát alaposan öblítsd le hideg vízzel, majd csepegtesd le (kivéve, ha nem mosottan, konyhakészen veszed: akkor ne csináld meg még egyszer) 🙂
- A tojásokat mosd meg.
2. Szalonna pirítása
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
- Rakd bele a szalonnát, hogy a rajta kévő zsír kisüljön, illetve, hogy a húsos része keményre, ropogósra süljön.
- Ha kész, vedd ki egy külön tányérkára, és jöhetnek a hagymák.
3. Hagyma és fokhagyma pirítása, paradicsom
- A serpenyőben lévő húsos, pörzsanyagos zsírba ha kell, tegyél még egy pici olajat, majd hevítsd fel a zsiradékot, közepes-magas lángon.
- Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pirítsd aranybarnára. Ez kb. 5 perc, csak folyamatosan kavargasd, hogy ne égjen meg.
- Ha kész, tedd bele az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1-2 percig, amíg illatos nem lesz. Egyúttal dobd rá a paradicsomot is, hogy lassan elkezdje kiengedni a levét.

4. Pesztó és rukkola, megint szalonna
- Amikor a hagymák elkészülnek, a paradicsomból felszabaduló lé – folyamatoskeverés mellett – már nem engedi, hogy odasüljenek, így nyugodtan a serpenyőben maradhat, amíg a pesto is át nem forrósodik.
- A pesztóval alaposan elkevert hagymára vesd rá a rukkolát, hogy egy kicsit megfonnyadjon a hőtől.
- Amint elkezd fonnyadni, tedd vissza a serpenyőbe a már kész, és ezidáig már kihűlt szalonnát.
5. Tojások
- A megmosott héjú tojásokat törd fel és üsd a serpenyőben lévő zöldséges szalonnás keverékre.
- Ízlés szerint ízesítheted sóval és borssal, de „elbír” további zöldfűszereket is.

6. Rántotta készítése
- Egy spatulával vagy valamilyen kavarásra alkalmas konyhai eszközzel folyamatosan kevergetve süsd össze a tojásokat a zöldségekkel, amíg majdnem teljesen meg nem szilárdulnak.
7. Parmezán hozzáadása
- Vedd le a serpenyőt a tűzről, hogy a maradék hőn megsülhessen. Ha szereted a rukkolát, ilyenkor még lehet hozzákeverni, és frissebb, ropogósabb marad.
- Szórd meg a reszelt parmezán sajttal, és keverd össze, amíg a sajt megolvad és össze nem áll a rántotta.
8. Tálalás
- A pesztós rukkolás rántotta frissen, melegen tálalva az igazi.
- Ízlés szerint kenyérrel vagy pirítóssal kínálhatod, dekorációkáént őrölt piros paprikát is szórhatsz rá.

Tippek
- Ha szereted a csípős ízeket, adj egy kis aprított chili paprikát a hagymával együtt a serpenyőbe. De a paradicsom mellé szeletelt hegyes erőspaprikát is tehetsz.
- Só helyett használhatsz füstölt sót, mely illatában és ízében is pluszt ad az ételhez. (A folyékony füsttel óvatosan: intenzívebb, mint a füstölt só, és könnyű „túllöttyinteni”.)
- A rukkolát más zöldsalátával, például spenóttal is helyettesítheted.
- Kenyér helyett kínálj friss jégsalátát, így nullára tudod csökkenteni a finomított szénhidrátbevitelt.
- Parmezán helyett bármilyen sajtot használhatsz.
- Több vöröshagymával készítve édesebb lehet, így több sóval is számolhatsz.
Ez a pesztós rukkolás rántotta gazdagon egy ízletes és tápláló reggeli vagy könnyű ebéd lehet. Egyszerű elkészíteni és garantáltan elnyeri mindenki tetszését – pláne azokét, akik szereik 🙂
Ha szeretnél olcsón telefonálni, nézd meg ezt az oldalt:
Ha a Baba-Apa shopt érdekel, kattints ide: